Завеса и тепих из Старог двора

Захваљујући доброчинству манастира Враћевшнице Музеј је 1995. године добио на поклон изузетно драгоцене предмете, везане за династију Обреновић. Реч је о тепиху и завеси из Старог двора, који су били  сведоци крвавог масакра од 29. маја 1903. године, када су убијени краљ Александар и краљица Драга Обреновић. Овај вандалски чин, припреман непуне  две године од младих официра и  незадовољних политичара, означио је крај  знамените династије.

О бруталности убиства краљевског пара сведочи и податак да је на краљевом телу било 30, а краљичином 18 рана од куршума. Њихова изрешетана тела бачена су са балкона двора.

Игуман манастира Враћевшница Михаило Урошевић после 1903. одлази у Београд и откупљује скупоцени дворски салон Александра Обреновића и узима крваве завесе у које су била завијена унакажена тела брачног пара, као и тепих са двора.

Завеса је вунена, бордо боје, са платненом драп поставом. Опшивена је бордо траком, ресе су у виду кићанки везане срменом нити. На њој су видљиви трагови крви последњих  Обреновића.

Тепих је сличне боје као и завеса,  правоугаоног облика, димензија 123 x 183 цм. Његову читаву површину испуњавају геометријски и флорални орнаменти, а преовлађују  цветови различитих нијанси.

Ова два значајна експоната изложена су у сталној поставци милановачког музеја.

X