Музеј у Такову

Музеј у Такову

Пред више од 2000 присутних, 23. априла 1994. године, отворен је Музеј Другог српског устанка у Такову са сталном поставком Други српски устанак и српска револуција 1804-1839. која је смештена у основну школу, задужбину краља Александра Обреновића из 1891. године. Почетком 1980-их година зграда је оштећена у пожару, а након реновирања 1993-1994, служи као Музеј посвећен Другом српском устанку.

Уз бројне појединце из овог краја, музејске витрине су обогатили и београдски музеји – Историјски, Војни и Народни, као и Српска православна црква.

Кроз поставку је документима, оригиналним експонатима и репродукцијама приказан преглед догађаја у Србији од избијања Првог српског устанка до краја прве владавине Милоша Обреновића. Акценат изложбе је на Другом српском устанку, значајном периоду историјских преокрета, судбоносном за каснији развитак целе Србије. Од посебног значаја је део поставке где су изложени остаци Таковског грма – најзнаменитијег храста у Србији и ремек-дело „Таковски устанак“ Паје Јовановића из 1895. године.

X