Црква Светог Николе у Бољковцима

Црква Светог Николе у Бољковцима

Грађена од 1838. до 1843. године, црква светог Николе у Бољковцима једна је од најстаријих парохијских цркава на подручју општине. Посвећена је празнику Преноса моштију светог оца Николаја. Будући да садржи елементе романике у архитектури, вешто комбиноване са барокним торњем-звоником из каснијег периода, архитектонски готово потпуно одудара од осталих цркава рудничко-таковског краја. Њен градитељ је непознат, а саграђена је прилозима парохијана на месту раније цркве брвнаре.

Храм је у основи једнобродан, али две бочне певнице, које се налазе симетрично са северне и јужне стране, чине да он споља изгледа као црква у облику слободног крста. Са друге стране, велика полукружна апсида на истоку, која уз себе има у спољашњем изгледу две мање, бочне апсиде, одаје утисак да је црква троапсидална. У унутрашњости би требало да то буду просторије ђаконикона и проскомидије, али уместо тога, то су две физички једва приметне просторије лево и десно од олтара. Црква је засведена полуобличастим сводом који је ослоњен на пиластре и ојачан потпорним луцима, а занимљива је појава крстастог свода у основи звоника. Зидана је притесаним каменом, од темеља до крова и зидови су изузетно масивни, достижу један и по метар дебљине. Звоник са барокном куполом, дозидан 1864. године доминира грађевином и истиче њен вертикализам, а чеона фасада има занимљиво решење. Изнад улазног дела налази се мања розета тј. округли прозор изнад кога је лунета са ликом Светог Николе, заштитника храма. Изнад ње је необична композиција са лавовима и маскама на каменој плочи, а над њом један слепи прозор са лучним завршетком.

Поред главног, црква има и бочни, северни улаз са обрађеним довратницима, а у лунети у камену обраду у виду цветног орнамента. Дрвени иконостас, лепо обрађен у дрворезби, затвара скоро цео олтарски простор и има традиционалан распоред икона. Није првобитан већ је замењен 1907. године, а иконе су рад мало познатог сликара Марковића, рађене по узору на Уроша Предића.

X