Хладно устаничко наоружање

Хладно устаничко наоружање

Хладно устаничко наоружање

Најважнији део музејске збирке Оружје и војна опрема чини хладно и ватренo оружје из Првог и Другог српског устанка. У сталној поставци у Такову изложени су и примерци који су власништво Војног музеја и Историјског музеја Србије. Обзиром да се ради о предметима занатске израде, сваки од њих има, поред сторијске, и уметничку вредност. Мајстори , пре свих кујунџије, као да су се такмичили у украшавању свих делова оружја, примењујући све познате занатске технике свог доба (филигран, гранулација, гравирање, тауширање, дамасцирање...).

Најпознатије хладно оружје оријенталног типа су јатагани и сабље. Јатаган је дуг криви нож и представљао је страховито оружје за борбу прса у прса. У музеју у Такову посетиоци су у прилици да виде две врсте јатагана: белосапце (дршка израђена од слоноваче) и црносапце (дршка израђена од дрвета ). Сечиво јатагана прављено је од најквалитетнијег челика и богато је украшено са обе стране флоралном орнаментиком и натписима на арапском.

Сабља је хладно, нападно оружје намењено за сечу и погодно за борбу у јуришу. Једини примерак који је доступан нашој публици је сабља из 18. века, изложена у Такову, а власништво Војног музеја (инв.бр. 12595). Сабља је дуга 83 цм и има „дршку“ у облику пиштоља, украшену ливеним рељефима. Крсница је права, украшена на крајевима са два дугмета у облику жира. Сечиво је дуго 70 цм, широко 4,5 цм, криво 14,5 цм клч типа. Турска сабља или клч је једносекло сечиво право скоро до средине, а затим се постепено шири ка врху тако да је сечиво у том делу исте ширине као код дршке. На сечиву су изгравирани флорални мотиви и тауширана златом шестокрака звезда, коју Турци зову Соломонов печат.

Конак кнеза Милоша

Опширније
X