Црква Свете Тројице

Црква Свете Тројице

Кнез Милош Обреновић се у последњим годинама живота заложио да се у Горњем Милановцу подигне црква, која ће бити једна од његових најважнијих задужбина. Када је он преминуо, бригу о завршетку храма преузео је његов син, кнез Михаило, дозидавши на западном делу барокну кулу–звоник. Прослављени неимар Настас Ђорђевић из Охрида, родоначелник знамените породице Настасијевић, завршио је цркву 1862. године. Основни подаци о подизању храма, уклесани као ктиторски запис у камени парапет изнад улазног портала цркве, говоре да је црква посвећена Светој Тројици и да је подиже српски кнез Милош за сећање и спас душе свог брата војводе Милана Обреновића. По предању постојала је црква брвнара посвећена Светом Томи баш на месту на коме је данашња црква подигнута.

Конципирана у класицистичком стилу, црква Свете Тројице оцењена је као најчувенији и стилски најчистији споменик ове епохе, мада понављање решења цркве коју је кнез Милош изградио у Топчидеру са богенфризом и звоником на западном прочељу, јасно говори о сусрету два времена. Храм је лонгитудиналне основе, са полукружном апсидом на истоку и благо истуреним певничким просторима. Унутрашњост цркве је једноставна, полуобличасто засведена. Хорски простор се налази над самим улазним делом, а на звоник води узано камено степениште. Зидана је фино тесаним каменим блоковима таковског пешчара, специфичне жућкасто-окер фактуре, који је вађен из мајдана у Синошевићима, по жељи кнеза Милоша. Фасада храма је рашчлањена низом аркадица, пиластрима, луцима, конзолама, розетама… Поред главног портала, црква има и два бочна, и осам полукружно засведених прозора. На звонику се са све четири стране налазе прозорски отвори а изнад сатови који му дају улогу сахат-куле. Новац за израду великог сатног механизма поклонио је армијски ђенерал Божидар Терзић у спомен на своју мајку Јерину.

По завршетку градње, црква је добила иконостас, рад Николе Марковића, који је, на жалост, страдао приликом паљења града 1941. године када је порушен источни део цркве.

X