ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЗБОРНИКА „РАТНА 1943.“

Представили смо синоћ у Модерној галерији Културног центра, зборник саопштења „Ратна 1943.“О књизи су говорили: Александар Марушић, историчар, др Александар Стојановић, историчар, научни сарадник Института за новију историју Србије и приређивач професор Миливоје Трнавац. Музеј је приредио поучно вече за све оне који мало знају о Петровској блокади, тј. операцији Моргенлуфт, када је страдало становништво нашег краја као одмазда за немогућност немачких трупа да пронађу штаб Драже Михаиловића.

По речима др Александра Стојановића сви радови поштују аналитичке принципе, зборник представља прегалаштво вредно пажње стручне и научне јавности, јер је сачувао од заборава многе личне и породичне судбине и страдања у тој преломној за Други светски рат, 1943. Години. Коришћени историјски извори, нарочито они из локалних и породичних архива, дају посебну вредност.  Напоменуо је да су дати спискови страдалих где је, баш онако како се ради у читавом свету, дат списак страдалих са местом погибије и датумом страдања.

Александар Марушић истакао је страдања нашег краја у Другом светском рату од самог почетка, а нарочито баш те 1943. године када се распламсао и братоубилачки рат а и напади Немаца и Бугара. Истакао је колико младих је страдало и колико породица није доживело да има потомке као и то да и данас последице постоје, да су села празна а градови све празнији. Нарочито је истакао да се такве жртве више не смеју догодити иначе нас неће бити као нације.

Миливоје Трнавац , приређивач зборника истакао је како је дошао на идеју да организује такав скуп, да је желео да се непристрасно не навијајући ни за коју страну изнесу чињенице управо зато што се о овој операцији врло мало зна јер јој истраживачи свесно нису посвећивали пажњу.

Културном центру се захваљујемо на могућности да се наш програм одржи у Модерној галерији.

X