МУЗЕЈСКА РАДИОНИЦА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА РОМА 08.04.2016.

Радионица“ Ромска музика, култура, обичаји“ коју Музеј рудничко-таковског краја организује за ученике трећег и четвртог разреда основне школе, како би на адекватан начин обележили Светски дан Рома, 8.април, треба да упути ученике да мало боље упознају, прихвате и поштују различитост људи који живе поред нас.
Током рада, деца  одговарају на сажета питања у тесту примереном њиховом узрасту, а пре тога упознају  се са кратком историјом Рома коју им је припремила кустос-педагог Ирена Ђорђевић. У истроијату могу пронаћи све потребне одговоре на питања.
Волонтери Црвеног крста Горњи Милановац,  деци потом говоре о промоцији хуманих вредности и инклузији  Рома, дакле о свему ономе што је битно да они у том узрасту знају, како би лакше схватили и прихватили разлике људи који живе поред нас. Деца учествују у раду и постављају питања.
После предавања  полазници радионице имају задатак, у зависности од групе у коју су распоређени: да нацртају неку сцену из живота Рома, Ромску плесачицу…, или да обоје заставу Рома и упореде њихову и нашу латиницу.У току рада ученици  слушају ромску музику.
Учешћем у музејским креативним радионицама доприноси се формирању вредносног система код деце, ширењу музејске културе, упознавању и популаризацији музејског наслеђа које се чува.
Присутност деце са инвалидитетом  и деце припадника националних мањина предуслов су за стицање вештина о толеранцији, разноликости култура и уважавању туђих обичаја, навика, језика и понашања.Тако осмишљене, музејске креативне радионице унапређују музејски рад и приближавају га најмлађим посетиоцима за које се надамо да ће када одрасту бити не само посетиоци музеја, већ верна музејска публика.
Ово није први пут да волонтери Црвеног крста Горњи Милановац, учествују у музејским радионицама. И пре ове, имали смо још две дивне сарадње и то у радионицама:
„АКО ЉУБАВ, ОСМЕХ,ПОШТОВАЊЕ ДАМ, ЗНАМ ДА НИКАД НЕЋУ, ЈА ОСТАТИ САМ“
„БУДУЋНОСТИ- СРЕЋНО,ПРОШЛОСТИ- ХВАЛА!“

X