ИЗЛОЖБА СВЕТОМИР НАСТАСИЈЕВИЋ, ЗАБОРАВЉЕНИ НЕИМАР БАЛКАНСКЕ МУЗИКЕ У ЧАЧКУ

У Народном музеју у Чачку, отворили смо изложбу „Светомир Настасијевић: заборављени неимар балканске музике (1902-1979)“ а говорили смо и о књизи „Пут у музику“.

Тања Гачић, аутор изложбе и приређивач књиге о музичком раду Светомира Настасијевића „Пут у музику“, говорила је о разлозима који су навели Музеј рудничко-таковског краја, да својој издавачкој делатности дода и ово издање. Истакла је да иако Светомир Настасијевић није прошао кораке формалног музичког образовања, његова достигнућа се могу сматрати изузетно значајним. Његова дела изводили су  познати музичари и ансамбли. На првом ауторском концерту Светомира Настасијевића у Београду у простору „Цвијете Зузорић“ 1929. наступили су врхунски уметници.

Радио Београд је 1939. уврстио у емитовање и дела С. Настасијевића. Издвајао се ширином опуса и стваралачком поетиком коју је постизао у сарадњи са браћом.

Монографија „Пут у музику“ објављена у 2017. години аутентично приказује дело Светомира Настасијевића, по речима Делфине Рајић, рецензента издања. Укратко је говорила о породици Настасијевић и o значају  њиховог „кружока“ у стану у Београду. Истакла је да књига говори о трновитом путу уласка Светомира Настасијевића у пут музике али и приказује читаву једну епоху. У свету звука, Светомир је налазио хармонију и можемо га сматрати „тонским“ сликарем. Писао је оригинална музичка дела инспирисан црквеним појањем и народним песмама.

Трагање Светомира Настасијевића је неодвојиво од трагања његове браће, како је рекла др Весна Пено, виши научни сарадник Музиколошког института САНУ. Стварање сопствених модела а не усвајање туђих, то је био стваралачки мото Светомира Настасијевића.  Момчило је био идејни ауторитет за породицу и за Светомира, а неодвојиви део музичког опуса Светомира, чинили су и браћа Живорад и Славомир.

Реч и мелос су једно дубококоренско савршенство. Тиме се водио у свом музичком раду Светомир Настасијевић, како је рекла др Весна Пено.

Изложба „Светомир Настасијевић:заборављени неимар балканске музике“ у Народном музеју Чачак биће отворена до 18. марта.

X