ИЗЛОЖБА ПРВИ СВЕТСКИ РАТ EX LIBRIS

Подржали смо наше мале другаре, мале годинама а велике духом, и синоћ у Галерији Музеја рудничко-таковског краја отворили изложбу Први светски рат – Ex Libris.

На позив Удружења бораца САБОР и под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Музеј рудничко-таковског краја, Библиотека „Браћа Настасијевић“, Културни центар, сликарска радионица „Звезде Хеллиос“, ОШ „Свети Сава“, и ликовна радионица Иване Јовичић, учествовали су у стварању ове заиста важне изложбе, која децу учи не само новим техникама у у метничком стварању, већ пре свега учи их српској историји.

О самом конкурсу и томе да ће учесници бити награђени одласком у Београд на позоришну представу као и учешћем на београдској поставци исте изложбе, говорио је Дејан Марјановић, председник Савеза борачких организација Србије, професор Драгана Бакић је говорила о изради радова а изложбу је отоврио Војо Боровњак, председник САБОР-а  из Горњег Милановца. Важно је поменути да је у изради радова, отискивању на преси, учесницима помагао дипломирани графичар, Горан Радомировић, који је заслужан и за каталог радова.

Након тога, представили смо Издавачку кућу „Пчелица“ из Чачка. Говорили смо о сродној теми, роману „Мали војник Великог рата“, који говори о Момчилу Гаврићу, најмлађем каплару српске војске у Великом рату. Имао је само осам година када је читава његова породица страдала. Остао је потпуно сам док није дошао у српску војску, заволео свог Златиборца и са њим прешао Албанију. Његов животни пут описао је језиком за децу историчар Зоран Милекић, а о самом роману говорила је Александра Бојовић, заменик главног уредника „Пчелице“.

X