ЗОГРАФ У БЕОГРАДУ

У породичној кући Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, данашњој Галерији Музеја савремене уметности, отворена је у петак 18. октобра 2013.године у Београду изложба «Друштво уметника Зограф».Ово је, после Краљева, друго гостовање изложбе, која је на иницијативу Музеја рудничко-таковског краја а у сарадњи са Музејом савремене уметности реализована 2011. године. Аутор изложбе и истоименог каталога је Жана Гвозденовић, музејски саветник Музеја савремене уметности а асистент на пројекту Ана Боловић, кустос историчар уметности у Музеју рудничко-таковског краја.
У импонзатном троспратном простору београдске Галерије- легата, представљен је рад уметничке групе Зограф коју су између осталог чинили: Живорад Настасијевић, Васа Поморишац, Илија Коларовић, Сташа Беложански итд. Као уметничка група градили су национални стил, заснован на српској уметничкој традицији а један од оснивача овог стила и самог друштва био је наш сликар Живорад Настасијевић. Група је основана 1927. године и појављивала се до 1933, док је 1940. године званично расформирана.
Београдску поставку чини 34 оригинална уметничка дела а сценографска делатност чланова друштва  као и њихов рад у области архитектуре представљени су на едукативним паноима. Поставку употпуњују биста Момчила Настасијевића и репрезентативни пример витража као уметничког израза који приказује посебна пројекција.
Утицај Зографа на уметничку сцену и карактеристике њиховог стила представила је аутор Жана Гвозденовић, а у име Музеја савремене уметности обратио се в.д. директора Музеја Владислав Шћепановић.
Зограф гостује у Београду до 14. новембра 2013. године.

X