ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ “НА ПУЦАЊ ОДАВДЕ”

Четвртак, 3. децембар 2015.
САЛА ГИМНАЗИЈЕ “ТАКОВСКИ УСТАНАК”
Почетак пројекције у 19 часова.
Улаз слободан.

Културни центар Горњи Милановац и Музеј рудничко-таковског краја позивају Вас на пројекцију шпанског документарног филма „На пуцањ одавде“.
Филм ће бити приказан у оквиру програма поводом обележавања годишњице Рудничке офанзиве у Првом светском рату.

„На пуцањ одавде“ покушава да одговори на многа питања директно или индиректно повезана са сарајевским атентатом, не занемарујући историјско-политички контекст у коме се десио.

Аутор пројекта Александар Вуксановић, који и сам већ више од две деценије живи у Шпанији, окупио је екипу сарадника сачињену искључиво од шпанских професионалаца што даје филму тако неопходну дозу неутралности.

РУДНИЧКА ОФАНЗИВА:
У време Колубарско-сувоборске битке, у Горњем Милановцу, налазио се штаб Прве армије на чијем челу се налазио генерал Живојин Мишић. После консултација са командантима дивизија Мишић је одлучио да 3. децембра пређу у напад на непријатеља. Донео је одлуку о отпочињању Рудничке офанзиве. Одлука је донета у згради Окружног начелства, а сведок историјске наредбе је и данас плоча на згради Старог суда, која је постављена између два рата, 3. децембра 1939. године. Заповест командирима дивизија је гласила: “Решио сам да са целом армијом сутра, 3. децембра, у 3 часа ујутру, предузмем напад на непријатеља. Остале армије и делови Ужичке војске у исто време предузеће напад.” Трг кнеза Михаила био је тесан за сву војску и народ спремне за офанзиву. Живојин Мишић појавио се веома узбуђен, озбиљан, блед у лицу, са закопчаним мундиром до грла…
После извршене смотре и разговора са војницима, издао је команду:”ПРВА АРМИЈА, СА ОСТАЛОМ ВОЈСКОМ, НАПРЕД У РУДНИЧКУ ОФАНЗИВУ ЗА КОНАЧНО ОСЛОБОЂЕЊЕ ЗЕМЉЕ!” Због лоших временских прилика Српске јединице кренуле су у силовиту офанзиву у 7 сати изјутра. У наредних 12 дана аустроугарске трупе су под силином удара српске војске напустиле Србију.
У част велике победе генерал Живојин Мишић, произведен је у чин Војводе, а 6. децембра 1914. проглашен је за почасног грађанина Горњег Милановца.

X