АТЕЉЕ ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА И ЊЕГОВ ЕВРОПСКИ КОНТЕКСТ

Предавање о Паји Јовановићу 28.02.2019.

Ми смо већ имали прилику да вам представимо нашу вечерашњу гошћу Исидору Савић, која је рођена 1992. године и која ради као кустос у Музеју града Београда и заслужна је за ову изложбу, како сте на самом отварању имали прилику да чујете.
Она је код нас већ гостовала изложбом и врло поучним предавањем о представама Анастаса Јовановића, а вечерас говори о нашем веома истакнутом уметнику Паји Јовановићу, и то баш у амбијенту његовог бечког атељеа како се изложба и зове.
Наша гошћа одржаће предавање под називом „Атеље Паје Јовановића и његов европски контекст“. На примеру уметничке радионице Паје Јовановића која се налазила у Бечу, предавање ће бити посвећено тумачењу функција и значаја атељеа за стваралаштво уметника с краја 19. и почетка 20. века. Описом инвентара и атмосфере атељеа великих европских сликара, попут Густава Климта, Франца фон Штука и других Јовановићевих савременика, тежиће се расветљавању значаја уметничких радионица и њихове вишеструке намене, од јавног салона до најинтимнијег простора уметниковог деловања.

X