Манастир Вујан

Манастир Вујан

Манастир Вујан основан је у средњем веку као „Хујанско калуђерско обиталиште” и тада је носио назив „Обровин”. Подигли су га монаси овчарско-кабларских манастира као свој метох. Ово светилиште је било срушено и опљачкано у једном турском походу након чега су калуђери подигли камену црквицу на његовим рушевинама, али су Турци 1597. године поново опустошили вујанску богомољу. Никола Милићевић Луњевица је 1805. године на месту порушене црквице подигао цркву Арханђела Михаила и тако обновио манастир Вујан, на основу тога што су, приликом рашчишћавања рушевина, неимари наишли на камену плочу са уклесаним натписом из кога се сазнало да је храм био посвећен Архистратигу Михаилу, да је опустео и да се у њему, у припрати са десне стране налази „Светиња”. Та плоча је унета у цркву као реликвија. У обнови и градњи манастира као ктитори су учествовали војвода Милан Обреновић и Радисав Милошевић, свештеник из Прислонице, који је постављен за првог старешину Вујна.

Манастирска црква је једнобродна, са три травеја засведена сегментисаним сводовима са бочним прислоњеним луцима, полукружном олтарском апсидом, припратом и високом осмостраном кулом-звоником изнад западног дела грађевине. Црква је одмах по градњи, тачније до 1807. године, добила и живопис који је извео Јеремија Михаиловић, али он је касније замењен другим који је 1851. сликао молер Андрија Дијаковић. Ни стари иконостас, који је осликао Јеремија Михаиловић са својим помоћником Стојаном, није остао на свом месту. Како је конак временом страдао, у доба владе кнеза Александра Карађорђевића 1853. године саграђен је нови који је реконструисан и освећен 1990. године.

У самој цркви Арханђела Михаила поред „Светог гроба” непознатог монаха тзв. „Вујанског светитеља”, сахрањени су ктитор Никола Милићевић Луњевица, изнад чијег гроба стоји спомен плоча коју је 1902. године „свом милом деди” подигла његова унука Драга, краљица Србије, затим његова супруга Ђурђија, војвода Лазар Мутап, као и угледни старешина манастира Хаџи Јосиф (Јован) Милошевић.

X