Црква брвнара Светог Николе у Љутовници

Црква брвнара Светог Николе у Љутовници

На око километар од некадашње железничке станице и у непосредној близини школе у селу Љутовници, на брежуљку који је некада био под храстовом шумом, налази се црква брвнара. Посвећена је “летњем” или “младом” светом Николи (Празнику преноса моштију светог Николе), док је некада патрон храма био арханђел Михаило. Црква је грађена 1809. године, како је било записано светлом бојом изнад главног портала. По Летопису љутовничке цркве, за њену градњу заслужан је јереј Јован Вулиновић Томић, чији се гроб налази у црквеној порти.

Грађевина под стрмим кровом обухвата полукружни олтарски простор и главни део цркве, сада јединствен, а раније подељен на наос и припрату. Црква је на каменим темељима, зидана масивним талпама које су на северозападном и југозападном углу састављене „на ластин реп”, без препуста, док је источни, полукружни део храма решен везом брвана „на зуб”. Сличан градитељски образац, приближне мере као и унутрашња и спољашња обрада, упућују да су се неимари угледали на таковску богомољу, која им је свакако била узор. Није искључено да су неки од мајстора, који су већ градили у таковском крају, подигли и храм у Љутовници. Надстрешница која лежи на два стуба на западној страни још једном доказује да су талентовани градитељи имали унапред задат посао, да понове цркву која је у традицији народа овог краја имала велики утицај. Понављање је изведено и у декоративној обради детаља, надвратника, довратника као и северних и западних врата. Градитељски и декоративни елементи јасно упућују на осаћанско порекло неимара, али њихова имена су остала непозната. Записано је, међутим, да је „клинце за ову цркву исковао Петроније Милић, циганин с Мекота у Такову”.

Иконостас из времена градње цркве, тачније израђен годину дана касније, дело је Николе Апостоловића, живописца из Земуна. У горњем медаљону царских двери исписано је име господара Николе Музикравића, који је царске двери приложио 1810. године. У љутовничкој цркви се чува изузетно вредна богослужбена књига, Триод посни из 1622. године, написан у Студеници.

X