Црква Свете Тројице у Мајдану

Црква Свете Тројице у Мајдану

У близини садашње мајданске цркве постојала је црква брвнара, срушена око 1813. године, вероватно после пропасти Првог српског устанка. Убрзо после тога, јереј Сава Поповић подигао је нови храм, о чему сведочи запис његовог потомка, ктитора данашње цркве, који се налази на југозападној фасади. Током Другог српског устанка, идући ка Чачку, Ћаја-Паша је, уочи битке на Љубићу 1815. године, прошао кроз Мајдан и спалио брвнару, па се претпоставља да је то била поменута црква коју је саградио Сава Поповић.

Црква Свете Тројице налази се у средишту насеља, на потесу званом Ријека, у чијој близини су данас школа и задружни дом. Сазидана је залагањем парохијана и свештеника Сретена Поповића, родом из истог села, док је значајан приложник био краљ Александар Обреновић. Изнад улазних врата о његовом дару говори натпис: „На зидање храма св. Тројице приложи Његово величанство Краљ Александар I 600. динара за вечити спомен своје владавине 1891. године.” По податку преузетом из црквеног летописа, цркву је 1893. године осветио епископ Сава Бараћ Дечанац. Саграђена је у српско-византијском стилу са основом у облику слободног крста, а на пресеку бродова је велика елегантна купола која храму даје монументалан изглед. Комплетна архива мајданске цркве је спаљена у Првом светском рату, тако да су остала непозната имена њених пројектаната и градитеља, који су судећи по изведеним радовима били школовани, док је познато да је аутор мајданског иконописа био Настас Томић (1845-1900), сликар из Македоније.

Сменом династија, доласком Карађорђевића на власт 1903. године, северно од цркве сазидана је масивна, једноставна звонара, са натписом који је из непознатих разлога остао незавршен: „Ова Звонара Зидана 1903. г. При ПЕТРУ I Српском КРАЉУ Карађорђевићу и Епископу Жичком Сави Дечанцу и Свештенику Сретену Поповићу. А…”

X