Завршена манифестација „Музеји за 10“

Предавањем о макетарству, отворили смо мнифестацију „Музеји за 10“ ове године.

Шта је идеалан новогодишњи поклон за супружнике? Макета авиона или тенка… То су кроз шалу закључили наши говорници на предавању о макетама авиона. А зашто?Радећи макете увек су пред очима својим супругамаЗа њих је хоби добио ново значење. Макете нису само бојење пластичних делова. Макете су ситуације, приче, знање. Без знања ни макете нису правилно урађене. О свакој макети авиона зна се све, као и о самом авиону кога репродукују. Није важно да ли је војни, цивилни или путнички. Читави градови могу се сазидати од многобројних макета авиона Макетарског клуба Чачак, где ентузијасти већ много година претварају макетарство у корисне приче, изложбе и предавања.

Ове године стављени смо пред тешке изазове очувања нашег здравља а са друге стране, имамо увек нове идеје и пројекте које треба представити па се нисмо одрекли манифестације „Музеји за 10“ али смо је прилагодили тренутној ситуацији.  Драго нам је што смо уприличили причу о макетарству а сигурни смо да ћемо о томе говорити још, зато што је важно да младима покажемо да свакодневицу увек могу да обогате нечим што из хобија може чак да постане посао.

Захваљујемо се Макетарском клубу Чачак  и нашим говорницима: Милану Косићу, Предрагу Диковићу и Милуну Ружићу што су нам показали неки нови свет, пун стрпљења и љубави.

У четвртак, 12. новембра, отворили смо величанствену изложбу „Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме.“ Колико се градова може подичити да је у њима рођена краљица? Свакако не много. Е управо је то разлог што  су Милановчани  спонтано дошли у музеј да одмах по отварању погледају детаље поставке . Аутори изложбе су Ана Ранковић која се побринула за визуелни идентитет изложбе необичним музеолошким идејама, па су се детаљи са хаљине краљице Драге као и детаљи са уметничких дела, или краљичин монограм нашли на изложбеним паноима, а за чињенице и то оне које су до сада биле неексплоатисане, побринуо се Александар Марушић, текстом „Краљица Србије у свом завичају: посета последњих Обреновића Рудничком округу септембра месеца 1901. године“. Изложбени каталог, осим овог чине и текстови др Ане Столић,“ Краљица Драга Обреновић“, као и господина Дејана Вукелића, који је текстом „Стваралачке евокације сећања на краљицу  Драгу Обреновић (у кинематографији, позоришту и поуларној култури) истакао какво је сећање на краљицу Драгу у свету и код нас.

Отворили смо у петак 13. новембра  изложбу „Ратно ваздухопловство у Другом светском рату кроз макете“ на Руднику. После Горњег Милановца, ову занимљиву поставку погледаће и приче о многобројним макетама авиона чуће Рудничани у Дому културе „Војислав Илић“ на Руднику. Још једном се захваљујемо госпоподину Милану Косићу који је и овог пута говорио о макетарству.

И коначно, у суботу 14. новембра смо приказали награђени филм вишег кустоса етнолога Милана Брајовића под називом „Клотилда“. Саговорница нашег колеге, Клотилда показала је гледаоцима како неко истински уме да живи, тачније да из најгорих недаћа у животу извуче најбоље и ужива у животу. Клотилда је пример да самоћа може да пробуди у човеку  оно најбоље што у себи има. Говорила је: Оно унутра што се не види, натера човека да ради нешто што ће да се види.“ Ово је најемотивнија прича коју је у својим филмовима приказао Брајовић.  Овим програмом смо заокружили причу манифестације „Музеји за 10“.

X