Промоција књиге о мисији Халијард

У Музеју рудничко-таковског краја представљена је студија о мисији Халијард, узроцима и последицама прањанске евакуације америчких авијатичара

После дужег времена окупили смо се у галерији музеја на представљању једне књиге. Ова промоција нам је показала да има наде за људе, све док желе да сазнају истину и расветле све оно што површно знају али се до сада нису упуштали у суштину теме. Ту суштину, у галерији Музеја рудничко-таковског краја представили су историчари: др Немања Девић, потом аутор књиге др Милош Тимотијевић као и Борисав Челиковић, уредник библиотеке „Саборник“ у Службеном гласнику, која је изнедрила издања чија актуелност превазилази данашње оквире, издања за будуће генерације. Саму библиотеку и значај сарадње са ауторима из унутрашњости, представио је уредник едиције, Борисав Челиковић, говорећи колико је важна децентрализација културе и историје српског народа. Истакао је који су се све наслови нашли у овој едицији и колико их се односи на наш крај. Истакао је значај оба наша госта, др Немање Девића и др Милоша Тимотијевића, за које сматра да су најперспективнији српски историчари тренутно. Млади, ентузијастични Немања Девић, својом позитивном енергијом мири генерације, премошћује јаз који је настао вишедецинијским систематским једностраним презентовањем чињеница о многим историјским темама.  Говорио је о свим објављеним насловима др Милоша Тимотијевића, разноликости његових интересовања и систематским истраживањима која су довела до потпуне анализе мисије „Халијард“ у истоименој књизи, која по први пут представља комплетне чињенице, има потпун попис спасених авијатичара, одговре на питања ко их је евакуисао и када;  по први пут дат је одговор зашто се то догодило, ко је све учествовао у евакуацијама и пре свега зашто је било потребе за тим евакуацијама, зашто су савезници и тада бомбардовали Балкан покушавајући да униште немачке циљеве, немачке фабрике које су чак и у Београду све време рата производиле авионске моторе за потребе немачке војске.  Сазнали смо  још једном, да је Други светски рат, „прљави“ рат, не само рат за ослобођење, већ рат интереса. СВЕ је интерес, и поставка светских сила се у том смислу  до данас  није променила.

Милош Тимотијевић је дао најједноставнији одговор на питање како је толико продуктиван и зашто се бави низом историјских тема- зато што воли свој завичај, под којим сматра не само чачански крај већ и Горњи Милановац и околину. Истакао је да је за његова истраживања, издавачка продукција Горњег Милановца била веома значајна а нарочито књига Борисава Челиковића, „Светилишта рудничко-таковског краја“ за коју је истакао да је најкомплетније издање које му је помогло у изради монографије о манастирима Овчарско-кабларске клисуре.

Будући академик или не, Милош Тимотијевић је наш пријатељ, један од најбољих историчара данашњице зато што је успео оно чему сви историчари теже али мало коме успева – непристрасност у сазнавању и изношењу  чињеница. Зато књиге Милоша Тимотијевића у библиотеци „Саборник“ „Службеног гласника“ коју уређује Борисав Челиковић, имају више издања, што је за данашње прилике изузетно ретко.

Историчар Немања Девић је као и увек са посебним ентузијазмом гостовао у току дана и у Гимназији „Таковски устанак“ где је разговарао са ученицима и подстакао их да буду и наши посетиоци синоћ на овој значајној промоцији.

М. Глишовић

X