Од прошлог рођендана до данас

Када установа слави рођендане, сваки нови рођендан доноси нову радост, нова искуства и нове успехе. Што смо старији, то је боље! Прославили смо 27. рођендан! Много тога смо научили, много тога смо поучили друге а све то спада у музеолошку делатност. Са многим установама и појединцима смо сарађивали и отворили многе видике. Читава здравствена ситуација за све нас је изазов и свакодневни страх, али то не сме утицати на наш рад. Осмислили смо и реализовали нови сајт! Добили смо на старање Кућу српско-норвешког пријатељства!

На конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва добили смо 400.000 РСД за дигитализацију културне баштине рудничко-таковског краја. Пројекат смо наравно и реализовали. На конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије, Музеј рудничко-таковског краја је добио 1.000.000,00 динара за наставак археолошких истраживања на планини Рудник, 600.000 је добијено за пројекат „Изложба Ризнице цркава рудничко-таковског краја са пратећим каталогом“. Археолошки институт из Београда је добио средства за наставак два пројекта на Руднику: пројекат „Проспекција Малог Штурца-истраживање праисторијског рударства“ који се реализује у сарадњи са Музејом рудничко-таковског краја у износу од 700.000,00 динара и пројекат „Израда пројекта заштите и презентације простора археолошког налазишта Прљуша на Руднику“ у износу од 680.000,00 динара. Читав пројекат реализује се у сарадњи са Филозофским факултетом из Београда. Такође, Удружење „Наше дрво“ добило је 250.000 РСД за наставак пројекта „Истраживање старих заната на територији општина Чачак и Горњи Милановац.“ У петак 26. јуна у Галерији савремене уметности, Народни музеј Пожаревац, представили смо књигу и изложбу „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“. Аутори књиге су Фабиан Вендриг, Тања Вендриг и Џом М. Стинен, а аутори изложбе су Ана Јелић, кустос историчар уметности и Ненад Карамијалковић, кустос етнолог и антрополог. Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања. Изложба о ахимандриту Нићифору Дучићу уприличена је према архивском материјалу из фондова Архива Српске Православне Цркве, уз благослов Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Ми смо је угостили у јулу 2020. године.

 

 

Разговоре о зборницима о Карађорђу водили су у септембру историчари Предраг Георгијев, Југослав Тодоровић, др Милан Гулић и Александар Марушић, а наша установа је учествовала у објављивању зборника радом „Карађорђевићи, рудничко-таковски крај и прожимања“.

Мати Ана живела је по јеванђелским речима:“А добро чинити да нам не досади, јер ћемо у своје време пожњети ако не малакшемо. Зато, дакле, док имамо времена чинимо добро свима. (Гал. 6,9-10) Њој у част, отворили смо изложбу „Мати Ана Аџић:духовно чедо владике Николаја Велимировића“ у манастирском комплексу Велуће. Музеј рудничко-таковског краја и Макетарски клуб Чачак  изложбом макета обележили су у октобру 75. годишњицу завршетка Другог светског рата под називом, „Ратно ваздухопловство у Другом светском рату кроз макете“, са жељом да прикажемо део авијације која је у том рату наметнула трећу димензију ратовања, такозвану ваздушну, поред поморске и копнене силе.

Поново смо се окупили са пријатељима из Дома културе „Влада Марјановић“ из Старог Села где смо уоктобру представили шести том публикације „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“. У уторак, 3. новембра смо гостовали у Замку културе у Врњачкој Бањи где смо отворили изложбу „Мати Ана Аџић: духовно чедо владике Николаја Велимировића, аутора Весне Ћурчић и Мирјане Глишовић. Отварање је по други пут увеличао дечји хор који води мати Теодора из Манастира Велуће.

Музеј рудничко-таковског краја, посветио је пажњу знаменитој суграђанки, унуци Николе Милићевића Луњевице, образованој а скрајнутој краљици Драги, која је променила српску историјску сцену. Као неми посматрачи историје, наш задатак је као и увек био да представимо чињенице, а то су овог пута поставком учинили виши кустоси Ана Ранковић и Александар Марушић, представивши пре свега тужан историјски моменат Мајског преврата али не заборавивши све оно због чега је Драга Обреновић – наша суграђанка краљица Драга. Изложба је отворена 12. новембра 2020. године. За изложбу Влаха Буковца у Београду, радо смо позајмили нашу олеографију са ликом краљице Драге.

„Клотилда“ је још један награђен филм нашег етнолога, вишег кустоса Милана Брајовића у категорији Портрети. Кроз 15 минута приче о свом животу, Миланова саговорница Клотилда успела је гледаоцима да покаже како изгледа неко ко уме да живи, тачније ко зна да и из најгоре недаће у животу извуче оно најбоље и ужива у њему. Филм смо приказали у нашој галерији.

Поставку „Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме“ посетио је председник општине Дејан Ковачевић. Упознали смо га са даљим плановима Музеја рудничко-таковског краја, као и са пројектима који су у току а свакако доприносе очувању културне баштине рудничко-таковског краја. Била нам је велика част да учествујемо у међушколском пројекту „На историјско те водим место“. Ђаци  нису могли код нас у Таково, али могли смо ми код њих. Довољно је што су пожелели да погледају поставку „Други српски устанак и српска револуција“. О устанцима и читавој вишевековној борби са многобројним чињеницама које уџбеници за седми разред не бележе, говорио им је историчар Александар Марушић, путем онлајн платформе.

Различити алати а иста намера- сачувати од заборава. Некада се од заната живело а сада се  за занат живи. Стари мајстори и данас не напуштају своје радње у којима као да је време стало… Приказали смо филм „Како усуд каже“ који је реализован у сарадњи Музеја рудничко-таковског краја, Народног  музеја Чачак и Удружења „Наше дрво“. У име нашег музеја у пројекту су учествовали етнолози Наташа Поломац Петковић и Милан Брајовић, а чачански музеј су предтсављале етнолози Ивана Ћирјаковић и Снежана Ашанин. Филм, који је снимљен као друга фаза пројекта које је подржало Министарство културе и информисања, говори о мајсторима уметницима, свему ономе чега данас нема. Имали смо срећу да причу о Божидару Терзићу, нашем знаменитом генералу испричамо у многим градовима Србије и региона. Управо о оваквим људима млади људи треба да сазнају. Овог пута, изложба „Ђенерал Божидар Терзић 1867-1939“ отворена је у заиста изузетној установи, са дугогодишњом традицијом, Народном музеју Краљево. На отварању изложбе говорили су директор музеја Дарко Гучанин и један од аутора изложбе, историчар Александар Марушић.

 

Музеј рудничко-таковског краја је за пројекат „Дигитализација утврђења на Острвици: израда ситуационог плана и документовање очуваних зидова“ од Министарства културе и информисања РС почетком ове 2021. године, добио 300.000,00 динара. У пројектном тиму су археолози: МА Александар Стаменковић, Милица Томић а руководилац пројекта је Ана Цицовић, музејски саветник Музеја рудничко-таковског краја. У Галерији музеја рудничко-таковског краја 11. фебруара отворена је изложба „Створене да сведоче-фотографије де Аријуса ван Тинховена са балканских ратишта 1912-196“ аутора др Владимира Кривошејева. Циљ изложбе је да се широј јавности пре­зентују раније непознате фотографије др Ван Тинховена и да се укаже на драго­цене инфо­рмације које оне носе о времену и условима у којима је током ратова обављана санитетска служба, о људима који су учествовали у њеном раду, као и о изгледу градова у којима је пре више од једнога века холандски лекар радио и кроз које је прошао. Прошла година а и ново доба савремених технологија показали су нам колико су важни сви видови интеракције са публиком. Музеј рудничко-таковског краја припремио је апликацију за мобилне телефоне која ће свима помоћи да се на најкраћи начин упознају са знаменитостима рудничко-таковског краја које посетиоци током посете нашем крају желе да упознају. Скенирањем QR кода, апликација је  доступна свима који то желе. Овај пројекат је финансирало Министарство културе и информисања и још једном се показало да је оваква финансијска помоћ малим музејима који имају шта да презентују и чији пројекти значајно учествују на културној сцени, много значи. Апликација се може пронаћи и на Google Play продавници.

 

У Галерији музеја је 9. априла  представљена књига „Аутобиографија др Милана Пецића-најстаријег пуковника српског санитета“, коју су приредили историчар др Владимир Кривошејев, музејски саветник Народни музеј Ваљево и Нинослав Станојловић, професор историје из Јагодине. Др Милан Пецић је био надуправник свих војних болница у Ваљеву 1915. године, први обучени санитетски официр који се школовао у Бечу, а усавршавао на Војној академији у Берлину. У периоду од 1900-1902. године службовао је у Горњем Милановцу.

О књизи су говорили један од аутора историчар др Владимир Кривошејев, историчар Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја и историчар уметности Ана Јелић из Музеја рудничко-таковског краја.

Наравно,помагали смо свима којима је помоћ потребна а захвални смо и на помоћи нама указаној у виду поклона грађана. Сарадња са грађанима је била на многим пољима успешна. Људи се радују раду Музеја, а самим тим и наш задатак је лакши и са пуно елана приступамо сваком новом пројекту. Много тога се збило од прошлог рођендана, имамо шта да памтимо а наравно сковани су планови па ћемо до следећег рођендана бити још креативнији и приказати све оно што се тренутно у музеју припрема да угледа светлост дана.

 

X