Изложба „Мати Ана: духовно чедо владике Николаја Велимировића“ у Жаркову

Попут мати Ане, јуче смо били у кружоку, и то музејском. У изузетном простору основне школе у Жаркову, која је саграђена 1840. године, отворили смо изложбу „Мати Ана Аџић: духовно чедо владике Николаја Велимировића“. Изузетно нам је драго што изложба гостује у овом простору са „душом“ баш због тога што је отац Наде Аџић, потоње мати Ане био Сретен Аџић, један од наших најпознатијих педагога, оснивач Мушке учитељске школе у Јагодини и читав свој живот био је посвећен васпитању и образовању генерација ученика, као и новинама у педагогији.

На отварању су говорили директор Музеја рудничко-таковског краја Александар Марушић који је истакао сарадњу две установе, као и значај Манастира Враћевшнице за рудничко-таковски крај. Истакао је да је мати Ана најзначајније духовно лице рудничко-таковског краја.
На нашу велику радост, по благослову Патријарха српског, Господина Порфирија, изложбу је отворила мати Теодора, игуманија Манастира Ваведење, која је истраживала живот мати Ане и писала о женском монаштву. Истакла је да је мати Ана ишла путем светосавља, којим и данас наше монаштво треба да иде. У име аутора обратила се Весна Ћурчић, која је истакла зашто је дошло до реализације изложбе, потом да је изложба реализована на основу истраживања Оливера Ђорђевића из Архива Јагодине и да паноима прати живот Наде Аџић од рођења у Београду, преко срећног детињства са братом Милованом у Јагодини, школовања и доброчинитељског рада у Београду, Битољу и Трстенику, па све до монашког живота у Манастиру Враћевшници. Њен живот је био пун искушења, а она, крхог здравља али непобедиве воље, вере и љубави за децу, људе и Господа. Изложба је реализована уз подршку Министарства културе и информисања. Драго нам је да су отварању присуствовали и ученици, који су могли да виде како је школство изгледало некад, како изгледа пољска учионица и радна школа и надамо се, схватили овом изложбом, у какве људе треба да израсту.
X