Црква брвнара у Такову

Црква брвнара у Такову

Неизоставни део историјске приче о Другом српском устанку чини таковска црква брвнара испред које је Милош Обреновић 1815. године објавио народу да се креће у нови бој против Турака.

Црква брвнара у Такову посвећена Светом Ђорђу саграђена је 1795. године на месту старије грађевине из 1724. Једна је од најстаријих и најзначајних грађевина црквене архитектуре овог типа у Србији, и директно је везана за догађаје из устаничког периода.

Након слома Првог српског устанка, Милош Обреновић се испред таковске брвнаре предао Али Аги Серчесми, и на тај начин формално признао турску власт. Приликом подизања Другог српског устанка, на Цвети 1815. године, после јутарњег богослужења у цркви, Милош је објавио народу да се креће у нови борбу против Турака. У овој светињи су се окупљени устаници причестили и међусобно заклели на верност, а затим упутили ка столетним храстовима у долини речице Љесковице, где их је чекао знатно већи број људи спремних за борбу.

Градитељско дело мајстора Осаћана, Црква Светог Ђорђа је у основи једнобродна грађевина са полукружном апсидом. На темеље од тесаног камена постављене су храстове талпе, док је кров стрм, двоводан и покривен клисом.

У унутрашњости је очуван иконостас, чије је делове даривао господар Јован Обреновић, брат кнеза Милоша, са царским дверима – делом Јеремије Михајловића из 1808. године.

X