СЕЋАЊЕ НА АРХИТЕКТУ БОЖИДАРА ПЕТРОВИЋА

У четвртак, 16. маја у 19 сати у оквиру манифестације Музеји за 10, Музеј рудничко-таковског краја, поводом  140 година Гимназије „Таковски устанак“, отвара изложбу „Сећање на архитекту Божидара Петровића“. Божа Петровић, од милоште прозван Божа Кифла (због висине и погуреног става), редовни професор Архитектонског факултета се посебно  истакао у пројектовању објеката чији ликовни и функционални садржаји представљају даљи развој и наставак културно-архитектонског наслеђа.У идејним решењима и реализацији породичних објеката истицао је тежњу за трагањем  и неговањем изворних облика кућа у Србији као градитељског подстицаја. Створио је сасвим препознатљив  стил – својеврсну „рудничку неимарску школу“.

У својим пројектима, најчешће породичних објеката, трагао је за инспирацијом и неговањем традиционалних кућа у Србији као неимарског узора и подстицаја. О томе сведочи његова књига „Старе српске куће као градитељски подстицај“, која је имала више издања, затим студија Светлане Тошеве „Божидар Петровић. Кућа као отисак трајања“ и књига настала из његових разговора са новинаром Милошем Јевтићем „Градитељска ткања Божидара Петровића“.

Имао је више од двадесет самосталних изложби својих архитектонских остварења. Аутори поставке су архитекта  Тихомир Обрадовић, фотограф Станко Костић и Небојша Савовић Нес. Изложбу ће отворити архитекта Тихомир Обрадовић, а Музеј рудничко-таковског краја се захваљује сину Божидара Петровића, Рајку Петровићу, који је за потребе изложбене поставке уступио личне предмете завичајног архитекте.

Изложба ће бити отворена до 19. јуна.

X