„ПОСМАТРАЊЕ УМЕТНОСТИ“ МИЛЕТЕ ПРОДАНОВИЋА

Отварањем самосталне изложбе академског сликара (и писца) Милете Продановића Посматрање уметности – одабрани радови 2008-2011. у четвртак, 14. априла 2011. године у 19 сати у галерији у Синђелићевој улици, започето је прослављање овогодишњег Дана Музеја нашег града.
Гост на отварању, поред аутора, био је Сретен Угричић, директор Народне библиотеке Србије, а бројним званицама се обратио и директор Музеја Борисав Челиковић.
Милета Продановић је истакао да ово није његово прво гостовање у овом простору с тим што је то раније било везано за његовог оца, сликара Божу Продановића чији Легат чува ова установа, а због кога се и он сам осећа као да припада овој средини у којој све више проводи времена, иако је рођен и одрастао у Београду.
Саму изложбу која је распоређена по читавом простору Музеја (од приземља до спрата) најбоље је описао сам уметник: „Радови обједињени овом изложбом настали су у релативно кратком периоду од три године. Медијски различите, ослоњене углавном на фотографију, али и традиционални медиј сликарства, повезује их једна тематска нит – сви су они заправо приче о посматрању или прихватању онога што се, у најширем смислу, може сматрати уметничким делом. Међу њима су доминантне студије о нашем окружењу, друштву у којем су живеле не толико удаљене генерације наших предака, о свету у којем живимо ми и наши суседи, други су радови, опет, сасвим лична прича о одрастању у уметности, почаст ономе што су стварали људи неких давних времена. Понекад је „главни јунак“ дело примењене уметности, луксузна шоља чудом претекла из неконзумираног краљевског летњиковца, понекад бетонски лав, двосмислени древни знак радо виђен на оградама и капијама тек подигнутих кућа, а понекад обична вода заробљена између два стакла у минхенској Старој пинакотеци, месту где хиљаде људи свакодневно „посматра уметност“ мирно пролазећи поред овог „дела природе“. Изложба ће бити отворена до 15. маја ове године, а у оквиру ње ће бити организована и кретивна радионица за ученике милановачких школа.

X