НОЋ УСТАНКА

Четврта по реду Ноћ музеја у нашем граду

Манифестација Ноћ музеја заживела је у Горњем Милановцу пуном снагом и ове године организује се по четврти пут, са посебно важном темом обележавања двестагодишњице Другог српског устанка, због чега и носи назив НОЋ УСТАНКА. Низом занимљивих програма обележићемо манифестацију коју је заволела читава Србија:
од 17:00 сати у амбијенту изложбе “Време Обреновића и њихово право” креће ватромет догађања за децу: изложба награђених дечјих радова на тему Таковског устанка под вођством Ирене Ђорђевић, кустоса педагога Музеја рудничко-таковског краја и изложба полазника сликарске радионице Иване Јовичић; од 17:30 под  креативним руководством Валентине Нађ, ликовна радионица Културног центра под називом ИГРЕ И ИГРАЧКЕ ИЗ ВРЕМЕНА КАД ЈЕ КНЕЗ МИЛОШ БИО ДЕТЕ (израда играчака и играње на лицу места!) У 18:00 почиње већ традиционални турнир ШАХ У МУЗЕЈУ а затим (у 18:30) најмлађе ће обрадовати београдска позоришна трупа MAXIMUS ART представом ЗАЉУБИ СЕ ЦИЦА У ПРИНЦА.
19:30 је време резервисано  за сценски наступ ученика ОШ „Иво Андрић“ из Прањана – „ЖИВОТ КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ“ (под вођством професора Јелене Александров, Светлане Алуровић и Велимира Александрова), а посебно важан део горњомилановачке Ноћи музеја је конкурс криптофотографије, ове године са темом МОЈ УСТАНАК – у 20:00 биће отворена изложба пристиглих радова на конкурс а наравно, најбољи радови биће награђени вредним наградама. У 20:30 следи сценски наступ ученика горњомилановачке Гимназије „Таковски устанак“: СА МИЛОШЕМ ИЗ ТАКОВА И РОПСТВА У СЛОБОДУ И ЗВЕЗДЕ (под вођством професорке Наташе Николић). У 21:30 биће приређена пројекција фотографија Саше Савовића под називом БЕЛИЛО ЛУАНДЕ, а програм се завршава концертом горњомилановачке групе VARIOLA VERA.
Као и ранијих година, и овог пута у селу Брезни, у порти цркве Светог Димитрија, такође се организује Ноћ музеја са интересантним програмом. Под називом ИСПОД РУШЕВИНЕ НЕШТО СЕ КУВА очекује Вас књижевно вече – Драган Козодер Војвода (житељ села Брезне) рецитује своје песме и прича о њима, посета музеју Милића Дринчића у Теочину (по жељи), кување пасуља (са зачинским биљкама које можемо наћи у  црквеној порти и око ње), објава конкурса за скулптуру Роберту Фишеру и разне „играрије“, смишљене унапред или на лицу места…

X