МАЧ И ПЕРО

У уторак 15. марта 2016. године, у 19 сати у Галерији Музеја рудничко-таковског краја,  отворена je изложба МАЧ И ПЕРО, Народног музеја у Смедеревској Паланци, аутора кустоса Петра Декића.
Кроз документа, фотографије, књиге и сведочења представљен је живот Живка Г. Павловића, официра, професора и академика. После преране смрти родитеља, одгаја га стриц Павле, по коме будући генерал Живко узима презиме Павловић уместо првобитног Петровић. Завршио је Нижу и Вишу школу Војне академије. Постаје професор Војне академије, предмета Тактика. Био је професор престолонаследнику Александру Карађорђевићу, 1908. и1909. године.
Имао је изузетне вештине планирања и вођења ратних операција. Током Великог рата био је помоћник војводе Радомира Путника. Акције које је организовао током 1915. при повлачењу ка Албанији спасиле су од катастрофе српску војску у најмање два наврата: код Рашке и приликом избијања на Косово. Командовао је Шумадијском дивизијом. Његова идеја за пробој Солунског фронта, није наишла на разумевање Врховне команде, али се претпоставља да је баш она основа акције савезничке војске под командом Франш д` Епереа.
После рата, Живко Павловић се повлачи у мир научног рада све до смрти 26- априла 1938. године.
Ово је још једна прилика да се Музеј рудничко-таковског краја  одужи личностима и догађајима Великог  рата. Изложбу je отвориo аутор антрополог Петар Декић, а о Народном музеју у Смедеревској Паланци говорио је директор музеја Стеван Мартиновић. Отварање је употпунило приказивање документарног филма који је снимљен са унуком знаменитог генерала.

X