ЛОГОР БАЊИЦА 1941-1944 – ЗАТОЧЕНИЦИ: ОПШТИНА ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

У уторак 23. новембра у Галерији музеја отворена je изложба ЛОГОР БАЊИЦА 1941-1944 – ЗАТОЧЕНИЦИ: ОПШТИНА ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ. Ову изузетну изложбу заједно су организовали Историјски архив Београда и Музеј рудничко-таковског краја. Изложбу је отворио мр Драган М. Гачић, директор Историјског архива Београда.
У централном делу изложбене поставке издвојена је трагична судбина др Рахеле Леви Мићић и њене ћерке што симболизује сва страдања невиних жртава у логору. У логор Бањица Рахела је доведена 30. маја 1944. са четворогодишњом ћерком Вером и тромесечним сином Верољубом. Стрељана је заједно са ћерком 1. октобра 1944. на Јеврејском гробљу у Београду само пар дана пре ослобођења логора. Син Верољуб преживео је стрељање и сада са породицом живи у Београду. У жељи да учини немогуће Рахела се одлучила да преко једног стражара, који је ноћу дежурао у холу преко пута издвојене собе у којој је она била смештена са децом, ступи у везу са породицом свога мужа стрељаног у шабачком логору. У току стрељања један заточеник је «побегао», пријављено је касније. Седмомесечни син др Рахеле Леви Мићић Верољуб пребачен је преко ограде Јеврејског гробља, где је вршено стрељање, у руке једног члана породице њеног мужа. Мајка- херој, др Рахела Мићић добила је почасно место на изложби. У квадрату који би требало да представља гробницу направљену од паноа са исписаним именима бањичких заточеника налази се ковчег са фототапетом посмртних остатака Рахеле и њене ћерке Вере а изнад њега на поклопцу слика из студентских дана др Мићић, осветљена бљеском рефлектора с пода и унутрашњих неонки на поклопцу као да допире из њене душе и говори да је живот однео победу над смрћу. Спасивши живот сину она наставља да живи кроз своје потомке. На нотним постољима-сталцима и у витринама изложене су макете седам сачуваних оригиналних књига личних података притвореника Концентрационог логора Београд-Бањица.
Посебан сегмент изложбе чине изложена документа и други експонати везани за живот и страдања заточеника – логораша са подручја данашње општине Горњи Милановац. Драмски глумац својим дубоким гласом уз тиху пратњу пригодне музике из звучника саопштава податке о заточеницима бањичког логора некадашње «куће смрти». Изложба Логор Бањица 1941-1944. Заточеници: општина Горњи Милановац упућује посетиоца да се замисли над судбинама сваке појединачне жртве једног дехуманизованог злочиначког система.
Сви заинтересовани изложбу могу погледати до 19. децембра, и то радним данима од 7 и 30 до 19 сати, односно викендом од 10 до 15 сати.

X