Конак кнеза Милоша – Горња Црнућа

Конак кнеза Милоша – Горња Црнућа

Конак кнеза Милоша - Горња Црнућа

Српска кућа у првој половини XIX века је стална поставка смештена у Конаку кнеза Mилоша у Горњој Црнући. Након слома Првог устанка 1813. године, породица Маринковић је понудила кнезу Милошу уточиште на свом имању. У њој је кнез Милош боравио до 1818. године када прелази у Крагујевац. Поставка је отворена у априлу 1993. године, и садржи историјат самог објекта, кратак преглед догађаја из Првог и Другог српског устанка, причу о кнезу Милошу и његовом руковођењу устанком и управљању државом до 1818. године. Категорисана је за непокретно културно добро од изузетног значаја 2000. године.

МУЗЕЈ РУДНИЧКО-ТАКОВСКОГ КРАЈА

Опширније

Тематске изложбе

35. Дечји мајски салон
чудесни свет птица

Сјајна уметничка остварења ученика основних школа Чачка, Лучана и Горњег Милановца, изложена на овогодишњем, 35. Дечјем мајском салону, пружају нам јединствену прилику да кроз уметничку визуру даровитих малих уметника доживимо овај мало познат, фасцинантан свет.

Градина на Јелици
Рановизантијски утврђени центар у Илирику

Од 26. априла до 6. јуна 2017. године у Галерији САНУ постављена је изложба Градина на Јелици Рановизантијски утврђени центар у Илирику аутора др Михаила Милинковића у организацији Српске академије наука и Народног музеја у Чачку. У овом репрезентативном галеријском простору у центру Београда око 18.000 посетилаца, имало је прилике да види преко 500 експоната из различитих области живота некадашњих становника градског насеља на једном од врхова планине Јелице.

34. Дечји мајски салон
Време путовања

Учесници Тридесет четвртог Дечјег мајског салона, традиционалне годишње ликовне смотре Народног музеја у Чачку, овога пута на тему „Време путовања“, јединственим уметничким формама удахнули су своје унутарње титраје и фасцинацију путовањима. Било да су импресије дочарали бојама на папиру или на неки други начин, овогодишња изложба показује нове креативне узлете и радост живота.

Уметничка збирка САНУ
ликовни уметници академици

Гостовање изложбе има двоструки повод – 175 година постојања Српске академије наука и уметности као највише научне и уметничке установе у Србији и 64 године постојања Народног музеја у Чачку, установе културе од националног значаја, што је заиста изузетна прилика да Галерија САНУ широј јавности представи избор из свог драгоценог уметничког фонда - слике, цртеже, вајарска дела, као и дела инспирисана духовношћу.

Седамдесет година од победе над фашизмом 1945-2015.

Седамдесет година после победе над фашизмом много тога је заборављено. Изменио се и сам дискурс антифашизма, биолошки су нестале многе генерације, започети су многи негативни процеси измене културе сећања. Циљ организовања изложбе посвећене обележавању седамдесетогодишњице победе над фашизмом јесте указивање на сву стравичност фашистичких и нацистичких режима који су на расној основи уништавали људска бића (пре свих Јевреје, потом Роме, а затим и Словене).

Мода шешира

Изложба "Mода шешира" прича причу о шеширу - када се први пут јавља у историји, његова еволуција, светски креатори шешира и модни журнали, посетиоца изложбе уводе у свет шешира.

Чачак у доба социјализма 1944-1990.
Фотографија као репрезент политичке моћи

Појава фотографије условила је велику промену у људском поимању прошлости. Увек је постојао својеврстан отпор веровању у историју, осим у облику мита. Са појавом фотографије све се мења, јер се по први пут прекида тај отпор, а прошлост "постаје сигурна" колико и садашњост.

X