ИЗЛОЖБА СЛИКА ЖИВОРАДА НАСТАСИЈЕВИЋА У ГАЛЕРИЈИ РТС-А

Ретроспективну изложбу слика Живорада Настасијевића под називом „Цветом изнад, кореном испод националног“ 13. маја у 19 сати у Галерији РТС-а отворили су Никола Мирков, директор ТВ Београд и председник Савета за ликовно стваралаштво и историчар уметности Никола Кусовац.
По оцени аутора ове изложбе и каталошке студије, Љубице Миљковић, кустоса Народног музеја у Београду, најбољи период стваралаштва Живорада Настасијевића биле су године између 1923. и 1943. а како би тај сегмент био најрепрезентативније представљен сакупљено је 27 слика, уља на платну и шперплочи, из фундуса Народног музеја, Легата браће Настасијевић из Музеја рудничко-таковског краја и приватних колекција. Дела из нашег музеја која употпуњују ову поставку су три портрета: Портрет оца, портрет брата Светомира из 1926. и портрет брата Момчила из 1927. године. Наслов за изложбу преузет је из есеја Момчила Настасијевића „За матерњу мелодију“ у коме он констатује да „општечовечанско у уметности колико је цветом изнад, толико је кореном испод националног“ што је по Љубици Миљковић и одлика Живорадовог стваралаштва кога она назива „модерним традиционалистом“.
Посетиоци ће моћи да разгледају портрете, ведуте, пејзаже и мртве природе Живорада Настасијевића до 25. јуна, а ова изложба укључена је и у програм „Ноћи музеја“ 15. и 16. маја ове године.

X