ИЗЛОЖБА „ДР КОСТА ДИНИЋ“

Отварање несвакидашње изложбе 13. септембра 2012. године у Галерији Музеја рудничко-таковског краја привукло је велики број посетилаца.
Изложба аутора Ане Цицовић посвећена је доктору Кости Динићу, личном лекару краља Петра I Карађорђевића који је рођен 1854. године у Брусници код Горњег Милановца.
Динићи су били присталице династије Карађорђевић, па су чланови породице били под сталним полицијским присмотром. Коста је 1874. године оптужен за велеиздају у Алавантићевој афери и осуђен на полицијски надзор. Зато одлази из Србије и прикључује се босанско-херцеговачким устаницима, где упознаје кнеза Петра Карађорђевића и постаје његов близак пријатељ и сарадник.
Из Босне одлази у Париз и 1888. године завршава Медицински факултет. По завршетку студија враћа се у Србију где ради као лекар у Пироту и Смедеревској Паланци. Активан је члан у Радикалној странци и две године народни посланик за пиротски округ.
Године 1894. ухапшен је у Чебинчевој афери и осуђен на две године затвора. После помиловања 1896. године одлази у Африку где ради шест година као лекар при изградњи железнице у белгијском Конгу. Враћа се у Србију 1903. године и постаје лични лекар и личност од великог поверења краља Петра I Карађорђевића.
Био је добротвор Београдске трговачке омладине, имао чин резервног санитетског капетана, одликован Карађорђевом звездом 4. степена, био физикус округа београдског и лекар и личност од највећег поверења краља Петра. Неки биографи тврде за њега да је први српски истраживач и етнограф на тропском континенту и да је један од оснивача болнице у главном граду Конга.
Изложбу прати обиман каталог у којем су објављени изводи писама која је Динић писао кнезу Петру док је боравио у Африци, а чувају се у Архиву Србије. У њима пише о свом животу у Конгу, члановима породице краља Петра и заједничким пријатељима (као што су Никола Пашић, Јаша Ненадовић и други), коментарише ситуацију у Србији, даје занимљиве опаске о Драги и Александру Обреновић…
Динић је из Африке је донео велики број предмета који осликавају свакодневни живот, обичаје, културу… На изложби је приказано оружје које се чува у Војном музеју (копља, стреле, ратни ножеви, мачеви, секире…), предмети који се чувају код наследника у породици Белосавић (кожа мравоједа, предмети од слоноваче, тридесетак фотографија са сценама из Конга, сат који је добио од краља Петра…). Из Африке је донео и збирку лептирова која на жалост није сачувана. Поред предмета из Африке сакупио је Збирку јаја европских птица која се чува у Природњачком музеју. Изложба је употпуњена предметима из Музеја афричке уметности (маске, фигуре-фетиши, луле).
Изложбу је поред аутора, преставила и отворила Анђелија Радовић, виши кустос Војног музеја Београд, занимљивом причом како је оружје 1930-их година стигло до Војног музеја. Изложба је отворена до 9. октобра 2012. године.

X