ИЗЛОЖБА ДОБА СВЕТЛОСТИ – СРПСКА УМЕТНОСТ XIII ВЕКА

Изложба Доба светлости ауторки Сузане Новчић и Татјане Михаиловић из Народног музеја у Краљеву, отворена 2. фебруара 2012. у Галерији Музеја рудничко-таковског краја, пружа увид у сложене аспекте средњовековне уметности и културе Рашке државе на њеним знаменитим почецима, у чијем средишту стоји Жича – прва архиепископија, крунидбено место и саборни храм Срба.
Носећи део поставке су репродукције фресака из Жиче, Студенице, Сопоћана, Пећке патријаршије, Ариља, Милешеве и других манастира, цртежи манастира Жиче од М. Валтровића и Д. Милутиновића, као и копије средњовековних рукописа. Најексклузивнији део изложбе представљају фрагменти фреско сликарства нађени приликом археолошких истраживања Цркве Св. Спаса. У посебној витрини сија једна од малог броја копија чувеног златног прстена краља Стефана Првовенчаног а који се чува у Ризници манастира Студенице. Изложене су и основне врсте природних манерала од којих су се добијали најквалитетнији сликарски пигменти.
Док је по речима ауторке Т. Михаиловић на западу Европе владао мрачни средњи век, а исток падао под власт Турака, у деценијама око средине XIII века, међу Србима су стварали најбољи сликари цивилизованог света. Основна намена изложбе, отворене до 24. фебруара 2012. године, је да посетиоца на тренутак врати у једно друго време, у сигурно станиште духовне озарености Стефана Немање, његових синова и унука, стожерни стуб наше баштине и идентитета, место прекрасно, ДОБА СВЕТЛОСТИ.

X