ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10 И У НАШОЈ ВАРОШИ

Позната манифестација Музеји Србије у Музеју рудничко-таковског краја

Манифестација МУЗЕЈИ СРБИЈЕ десет дана од 10 до 10, када су музеји и галерије Србије отворени за посетиоце од 10 сати ујутру до 10 сати увече, ове године заживела је и у нашем граду. Музеј рудничко-таковског краја, низом занимљивих догађања прикључио се републичким програмима , а  наша изложба СРЕДЊОВЕКОВНИ РУДНИК отворена је у Неготину, као један од програма њиховог  музеја у овогодишњој манифестацији МОЈ МУЗЕЈ-МОЈ ГРАД.

Народни музеј у Београду, Природњачки музеј, Галерија Матице српске, Етнографски музеј, Музеј примењене уметности итд. покренули су 2015. године, манифестацију која десет дана посетиоцима приказује бесплатно многе програме, изложбе, концерте… Прошле године је учествовало 67 музеја и сродних институција на 122 локације у 39 градова Србије. Ове године и наш музеј стао је “раме уз раме” са њима приредивши концерте, предсттављање књига, приказивање филмова, изложбу… Манифестација ће у читавој Србији бити завршена обележавањем Европске Ноћи музеја, у суботу  21. маја од 17. 00 сати до  01.00 сати после поноћи.

Брковића кућа, од 12. маја је центар културних дешавања Горњег Милановца. Заступљене су многе теме, а као и увек креативност је на првом месту. Манифестација је отворена ауторском изложбом фотографа Саше Савовића, под називом ЦРНИ ЛЕД и БЕЛИ СНЕГ. Маштовити називи допуњују визуелни склад ауторових фотографија, које заиста вреди погледати. Изложба ће бити отворена до 28. јуна.

Већ следећег дана, 13. маја у 19 сати,  представљена је књига КОЛАБОРАЦИОНИСТИЧКА ШТАМПА У СРБИЈИ 1941-1944. Осам аутора на 450 страна књиге, анализирало је колаборационистичку штампу за време окупације у Другом светском рату. Аутори текстова истражили су и не тако свакидашње теме, попут спорта као неизоставног дела живота чак и током окупације, или теме жене, и питања њене тобожње одговорности за ратни слом.

Књигу је приредио др Александар Стојановић, један од најмлађих научних сарадника Института за новију историју Србије, а осим њега тему штампе у окупираној Србији за време владе Милана Недића, представили су  др Љубинка Шкодрић, из Архива Србије и др Зоран Јањетовић, из Института за новију историју Србије. Већ је у припреми други том књиге истог приређивача у издању издавачке куће “Филип Вишњић”.

Уследило је инспиративно вече етнолошког филма под називом СЕЋАЊЕ. Кустос етнолог Милан Брајовић, необичном и надахнутом најавом уз лупање у шерпу отворио је вече приказивања три његова филма: ЦРНУЋАНКА из 2002. године, ПЕТРОВСКЕ ЛИЛЕ из 2006. и РАКИЈАДА У ПРАЊАНИМА из 2010. Приказивању филмова претходило је оглашавање ударањем у шерпу, градској средини мало познати обичај на Јеремијевдан, који је етнолог Брајовић појаснио публици указавши на важност памћења оваквих обичаја. То је и разлог што је назив вечери био СЕЋАЊЕ. Милан Брајовић се захвалио рано преминулој Бранки Костадинов, која је на филму ЦРНУЋАНКА оставила свој креативни траг а затим представио Милана Козодера Војводу, који је изрецитовао своје стихове под називом СЕЋАЊЕ. Реакција публике је доказ да оваква приказивања етнолошког филма треба да буду још више заступљена у установама културе и образовним установама. Посебно се захваљујемо Војсци Републике Србије Гарнизону нашег града који редовно посећују наше програме.

Манифестација МУЗЕЈИ СРБИЈЕ десет дана од 10 до 10 биће настављена музичком шетњом хора и оркестра ОШ “Краљ Александар I“ под вођством професора Милоша Живковића, у уторак 17. маја у 19 сати а у суботу 21. маја организоваћемо пету Ноћ музеја у Горњем Милановцу.

X