ДАРОВИ ЂЕНЕРАЛА БОЖИДАРА ТЕРЗИЋА МИЛАНОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Гимназија „Таковски устанак“ ове године слави 140 година постојања. Обележавање јубиларне године започели су јуче, предавањем Александра Марушића, о оснивању Гимназије и о њеном знаменитом ђаку ђенералу Терзићу, чији фонд је одшколовао многе сиромашне талентоване ђаке.

Да би настала престижна школа каква је данашња Гимназија „Таковски устанак“ било је потребно много залагања од самог оснивања, па све до новије историје школе.

А. Марушић је укратко говорио о првим годинама гимназије, када зграда још увек није била саграђена, а родитељи су своју децу желели да склоне са улице, како је истакао, па је најбољи начин био, да наставе школовање. Плејада знаменитих људи прошла је кроз гимназију, а њихова имена истакли су јуче сами ученици у пригодном програму.

По оснивању 25. августа 1879. године, Гимназија је имала 20 ученика и три професора који су предавали по више предмета. А где су данас? Једна од најпрестижнијих гимназија.

Програм су са ђацима припремиле професор Љиљана Челиковић и професор Наташа Николић. Ђаци кажу да су јуче изашли поносни са предавања, зато што су део Гимназије „Таковски устанак“ а ми смо поносни јер су нас позвали на обележавање јубилеја. Честитамо им на стварању успешних генерација!

X