ТРАДИЦИОНАЛНА МУЗИКА, ПЕСМА И ИГРА РУДНИЧКО-ТАКОВСКОГ КРАЈА

Представљање музејске радне свеске
У разноликости издавачке делатности музеја а нарочито Музеја рудничко-таковског краја, можемо издвојити публикације које, попут радне свеске, презентују педагошки рад у музеју. То могу бити различите брошуре, флајери, публикације које упознају публику са деловима или читавом збирком, а виши кустос педагог Ирена Ђорђевић се одлучила да видом радне свеске допре до најмлађих наших корисника и потпомогне да у њиховој свести музеј добије важно место, какво и заслужује. У четвртак 7. Јуна 2018. године, представили смо педагошки рад наше установе, радну свеску „Традиционална музика, песма и игра рудничко-таковског краја“.
Првом радном свеском „Други српски устанак, Обреновићи и живот у Србији“ која је објављена у години јубилеја, обележавања 200-годишњице Другог српског устанка, 2015. Године, Ирена је тај пресудни догађај за новију српску историју дочарала деци предшколског и нижег школског узраста.
Овог пута, радном свеском „Традиционална музика, песма и игра рудничко-таковског краја, одлучила се да пре свега музичку народну традицију приближи деци. Кроз 10 поглавља, деца ће научити како је настала музика уопште, биће речи о традиционалној музици, о томе како је настало и које врсте певања су заступљене у рудничко-таковском крају, доћи ћемо потом до свирања на инструментима а затим и до карактеристичних игара нашег краја за које су дати текст и мелодија и самим тим лако су примењиви у настави. Један одељак посвећен је традиционалним инструментима и начину њихове израде. Треба истаћи да радну свеску прати обиље илустративног материјала, пажљиво одабраног, као и цртежи чији је Ирена аутор, па ће наши најмлађи корисници упознавши Нестора и Драгољуба и Момчила, упознати традиционалну музику рудничко-таковског краја, културно уметничка друштва која у нашој општини постоје дуги низ година а имаће прилику и да се забаве проналазећи разлике на цртежу, решавајући укрштеницу, осмосмерку или бојећи тематске цртеже. Ми се надамо да је ово само још један у низу подухвата нашег кустоса педагога да музеј учини местом у које најмлађи могу имати поверења јер знају да их тамо увек чека нешто лепо и корисно и да је то место у које треба што чешће свраћати.

X