Разговори о Карађорђу у Музеју рудничко-таковског краја 17.03.2020.

„У славу великог Вожда“ је  манифестација која су у Великој Плани одржава од 1991. године и то последње седмице јула месеца. Започета као скромно подсећање на Вожда и убиство у Радовањском лугу из 1817. године, прерасла је у догађај од великог значаја за општину Велика Плана, на чијој територији се налазе два веома значајна споменичка комплекса везана за Карађорђа. Први је Радовањски луг, место убиства Карађорђа, а други је Манастир Покајница.  Сећање на  Карађорђа, оивичено митом и историјом, чува се кроз визије сликара међународне ликовне колоније која такође носи име „Покајница“ (одржава се у Великој Плани од 1968. године), путем програмских активности установа културе чији је оснивач Општина Велика Плана, а то су Библиотека „Радоје Домановић“ у В. Плани и већ поменути ЦЗК „Масука“ и Дом културе „Влада Марјановић“, СПЦ одржава парастос у Радовањском лугу, а неколико узастопних година одржаван је симпозијум познаваоца устаничке епохе чији су радови бивали презентовани одговарајућим зборником. Такође, на позорници у Радовањском лугу игране су и позоришне представе посвећене националној историји.

Након скоро дводеценијске паузе, у години када се обележавло два века од Карађорђевог убиства, организован је научни скуп на коме су учествовали еминентни историчари који се баве националном историјом српског народа 19. и 20 века, са Одељења за историју Филозофског факултета у Београду и Института за савремену историју у Београду, као и по један историчар из Велике Плане, Беча и Рима, са идејом да се наредних година настави традиција научног осврта на овај период српске историје.   Радови који су тада изложени, а  коначне верзије објављене у својеврсном Зборнику, представљају допринос садашње генерације српских историчара проучавању целокупног Карађорђевог наслеђа од  Првог српског устанка (1804) па до краја Другог светског рата (1945) , када је, као последица победе комуниста у грађанском рату, извршена детронизација династије Карађорђевић. Ови радови штампани су у  Тематском зборнику радова под насловом „Карађорђе и његово наслеђе у српској историји“. Научни скуп под насловом „Од Карађорђа до Версајског мира“ одржан је 25. јула 2019. године и резултирао је објављивањем зборника радова. Зборник је штампан крајем 2019. године под покровитељством општине Велика Плана, а заједничким трудом Института за савремену историју Београд, ЦЗК „Масук“ Велика Плана и Дома културе „Влада Марјановић“ Старо Село.

У Галерији Музеја рудничко-таковског краја, у уторак 17. марта у 19 сати разговоре о овим зборницима водиће историчари Предраг Георгијев, Југослав Тодоровић, др Милан Гулић и Александар Марушић, а наша установа је учествовала у објављивању зборника радом „Карађорђевићи, рудничко-таковски крај и прожимања“

X