Промоција музејске радне свеске: ПРУЖИ МИ РУКУ И ДОЗВОЛИ ДА ТЕ УПОЗНАМ

аутора: Кристине Јоргић и Ирене Ђорђевић

8. априла на Светски дан Рома, Музеј рудничко-таковског краја је организовао промоцију музејске радне свеске: “Пружи ми руку и дозволи да те упознам“ насталу у оквиру пројекта: „Суседи којих више нема: Страдање Рома у Крагујевцу октобра 1941. године“. Пројекат је реализован у оквирима установе Спомен парк 21.октобар и у апсолутном износу је финансиран од стране Министарства културе и информисања репулике Србије.

Након прве фазе и отварања ауторске изложбе историчара Кристине Јоргић у Спомен парку 21. октобар, пројекат је ушао у другу фазу у којој је учешће узела Ирена Ђорђевић. Јоргић и Ђорђевић су као ауторски тим приступиле изради радног материјала који служи да се ученици основних школа, на методички уобличен начин, упознају са страдањем Рома за време Другог светског рата, а све у сврху организовања педагошких радионица које, уз изложбу, имају за циљ неговање културе сећања на страдало ромско становништво и афирмацију демократских вредности.

Публикована је посебна радна  свеска, симболичног назива: „Пружи ми руку и дозволи да те упознам“. Одржане су педагошке радионице и амбијентални часови и уз овај радни материјал код ученика су несумљиво подигле свест о опасности од тоталитарних режима, промовишући пошовање људских права.

Поред њих и са њима живомо вековима, али осим површности и предрасуда о њима знамо релативно мало.

Роме карактерише то што се никада нису идентификовали са неком територијом, па је њихов идентитет повезан са специфичним идеалом слободе који се потом манифестује у свему што раде.

Роми су деца природе. Они  не траже град и не траже државу, они имају свој свет под сунцем.

Радећи ову музејску радну свеску, жеља нам је била да деци, која су најбољи део човечанства, помогнемо да боље упознају овај занимљив народ, прихвате и поштују различитост људи који живе поред нас.

Поштујући себе и уважавајући друге, стварамо услове за бољи свет, тако да се више никада не понове страхоте из Другог светског рата.

Овом приликом се захваљујемо ученицима седмог разреда ОШ „Свети Сава“ и њиховој наставници историје Јелени Ранковић на учествовању у овој промоцији и музејској радионици.

На промоцији укупно: 29 учесника

X