Представљање зборника „Од престонице до индустријског центра Србије“

Који су то разлози да Крагујевац буде престоница? Било је и историјских и географских разлога, а ми ћемо се представљањем зборника Од престонице до индустријског центра Србије – Крагујевац средином 19. века дотаћи неких од њих.

Историја Крагујевца од средине 19. века једно је од слабије истражених раздобља. Бројни сегменти друштвеног, културног, образовног,привредног, политичког живота и развој појединих институција тог пе-риода су неуједначено истражени. Крагујевац је у другој половини 19.века, првенствено захваљујући почетку рада Тополивнице 1850. године,прве фабрике за производњу и ремонт оружја у Србији (која је прерасла у Војнотехнички завод, 1883), постао трећи по величини град у држави.

Центар за научноистраживачки рад САНУ Универзитета у Крагујевцу, захваљујући сугестији академика Љубомира Максимовића, потпредседника САНУ, обратио се Историјском институту у Београду, с предлогом за заједничку организацију округлог стола, усмереног на историју Крагујевца од престанка престоничког статуса 1839/41. године до његовог израстања у индустријски центар Србије средином 19. века.   Округли сто под називом Од престонице до индустријског центра Србије – Крагујевац средином 19. века, одржан је 17. октобра 2019. Зборник радова са овог скупа објављен је наредне, 2020. године. У њему је објављено 8 радова, а један од њих је и рад историчара нашег музеја Александра Марушића, Горња Црнућа – прва престоница Милошеве Србије.

Гости Музеја рудничко-таковског краја и Општине Горњи Милановац су: проф. др Весна Ранковић, проректор за научноистраживачки рад, као и Радован Ј. Поповић, историчар Историјског института Београда. Програм ће се поводом Дана општине Горњи Милановац и обележавања годишњице подизања Другог српског устанка у Такову одржати у Галерији Музеја рудничко-таковског краја, 22. априла у 18 сати.

X