ОБРЕНОВИЋИ У МАТИЦИ СРПСКОЈ

Потврда значаја, академске стручности, фактографске поузданости и одавање великог признања уложеном раду – све ово краси промоција нашег најзначајнијег пројекта у другој деценији ХХI века у Матици српској у Новом Саду. Са тиме су се сложили сви говорници на овој промоцији: др Ђорђе Ђурић, др Драго Његован, др Небојша Петровић и Александар Марушић.
Др Ђурић је подсетио на чињеницу да је оваква врста публикације добродошла у Матицу српску јер је кнез Милош један од првих чланова ове најзначајније српске научне установе, а сваки почетак је тежак. И сви остали владари династије Обреновић су помагали њен рад. О развоју публикације, ауторима, броју радова, као и о нашем музеју, присутнима је представио др Драго Његован. Историчар др Небојша Петровић, пореклом из нашег краја, истакао је колико је овај пројекат необичан и да му је посебно драго што је узео учешћа у представљању истог. Истакао је да је као историчар свестан да су Обреновићи у колективној свести, лукави и властољубиви и да се увек заборавља да не треба никада унизити неког да би узвисили другог. То се односи нарочито на две наше династије, које су обе заслужне за слободу и напредак Србије. Томови Обреновића потпуно јасно показују процес европеизације и модернизације Србије у време Обреновића.
За Општину Горњи Милановац и за Музеј руднчко-таковског краја, гостовање у Матици српској је кулминација дугогодишњег залагања мале установе да докаже да може да се децентрализује култура и научно истраживање. Директор Музеја рудничко-таковског краја и виши кустос историчар Александар Марушић истакао је улогу рецензената, уредника публикације и свих аутора, чије залагање доказује да српска култура има будућност, јер су многи млади људи без икакве надокнаде пристали да буду део овако великог пројекта и да представљањем збирки својих установа расветле нашу прошлост.

X