МОРАВСКА СРБИЈА, између стварности и легенде

У уторак, 20. септембра, с почетком у 19 часова, у Музеју рудничко-таковског краја биће отворена изложба Народног музеја Крушевац, МОРАВСКА СРБИЈА, између стварности и легенде.

Изложба и комплетан истраживачки пројекат омогућавају посетиоцима да се кроз интерактивну поставку упознају са постанком Крушевачког града 1371. године, градњом цркве Лазарице, али и са првим годинама столовања оснивача Крушевца, Лазаром Хребељановићем (1329–1389).

Изложбу чине два сегмента:

КРУШЕВАЧКИ ГРАД (са свим елементима живота у њему: Моравска архитектура, привреда у Лазаревом грааду, средњовековна исхрана, одевање, али и по први пут стручно обрађен сегмент болести и здравства у средњем веку).

Други сегмент изложбе представља КОСОВСКА БИТКА. Припреме за битку, Косовски бој, последице битке, Косовска битка у историјским изворима, али и претпостављени ток битке описан на шест паноа, представљају обрађене етапе другог сегмента изложбе.

Реализована по музеолошким стандардима, изложба МОРАВСКА СРБИЈА, између стварности и легенде, кроз изложене експонате, репродукције дописних карата, паное и визуални материјал омогућава увид у различите сегменте живота у Моравској Србији.

Изложба је реализована под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Крушевца, а поводом 650 година од оснивања града Крушевца.

Аутори изложбе су виши кустос историчар Сања Рутић Воротовић и музејски саветник Горан Васић.

X