Изложба ,,Мати Ана Аџић (1900-1975) : духовно чедо владике Николаја Велимировића“ у Фочи

Изложба ,,Мати Ана Аџић (1900-1975): духовно чедо владике Николаја Велимировића“ коју је приредио Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Господина Јустина, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије биће отворена 13. септембра у 18 сати у галерији Музеја Старе Херцеговине – Фоча.

Изложбом чији су аутори Мирјана Мокровчак Глишовић виши библиотекар и Весна Ћурчић виши музејски едукатор је представљен целокупан живот Надежде Аџић, потоње игуманије Ане (игуманија Манастира Враћевшница од  1949 до 1975.).  Она је била ћерка Сретена Аџића, једног најпознатијих српских педагога, оснивача Мушке учитељске школе у Јагодини. Својим делом, као управница дечијих хранилишта које је оснивао владика Николај Велимировић у Београду, Битољу, Трстенику…, као игуманија Манастира Враћевшнице, учешћем у руско-српском кружоку, добротворним радом, али и саветима које је свакодневно делила и записивала, игуманија Ана је оставила неизбрисив траг како у мирјанском животу, тако и у женском  монаштву. Читав живот је посветила напуштеној деци и манастиру. Остала је упамћена као добра српска мајка, скромна и племенита духовна следбеница владике Николаја и једна од најобразованијих српских игуманија.

На отварању ће говорити ректор Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи протонамесник Љубомир Пријовић, а изложбу ће отворити  директорка Музеја Старе Херцеговине Душанка Станковић . Посетиоци ће имати прилику да виде ову изложбу до 19. октобра 2022. године.

X