Изложба кошуљица извезена 03.03.2020.

У Музеју рудничко-таковског краја , у среду 4. mарта, биће отворена изложба Кошуљица, извезена, чији је аутор Снежана Шапоњић Ашанин, музејски саветник етнолог Народног музеје у Чачку. Поред ауторке о изложби ће говорити и Делфина Рајић, директорка Народног Музеја у Чачку и Снежана Томић,  музејски саветник етнолог Музеја Старо село у Сиројну.

Колекција кошуља Народног музеја у Чачак броји сто примерака мушких и женских кошуља. Управо због тога, наметнула се потреба да се ови предмети настали углавном у оквирима женске домаће радиности, представе јавности и скрену пажњу на прохујала времена, начин живота, тежак и мукотрпан рад, вештину женских руку, надареност и креативност, осећај за складност и композицију боја, али и друштвени , обичајни и магијски значај кошуље у целокупном животу човека.

Кошуља, као и пешкир пратила је човека од рођења, па до смрти кроз све његове радости, туге, свакодневна дешавања и ритуалне обреде

Сви они који желе да погледају ову необичну и надасве занимљиву изложбу, могу то учинити од 4. марта до 12. априла у Галерији нашег Музеја.

X